





B.K. BIRLA CENTRE FOR EDUCATION

SARALA BIRLA GROUP OF SCHOOLS A CBSE DAY-CUM-BOYS' RESIDENTIAL SCHOOL

PERIODIC TEST 1

(Answer Key)

2025-26 **ENGLISH**

Class: III Date: 30.06.25

Admission no:

Time: 1hr Max Marks: 25

Roll no:

General Instructions:

- The question paper contains three sections-READING, GRAMMAR & WRITING and LITERATURE.
- Attempt the questions based on the specific instructions for each part.
- Review your answers before submitting your answer sheet.

SECTION A: READING SKILLS (6 marks)

I. Read the passage and answer the questions given below.

Once upon a time, in a beautiful garden, there lived a little rabbit named Benny. Benny was a curious rabbit who loved to explore new places. One sunny day, Benny found a shiny red apple under a big tree. The apple looked so delicious that Benny decided to take it home.

On his way home, Benny met his friend, a squirrel named Sammy. Sammy saw the apple and asked, "Benny, can I have a bite of your apple?" Benny smiled and said, "Of course, Sammy! We can share it together."



Benny and Sammy sat under the big tree and ate the apple together. They were very happy and promised to share everything from now on.

Answer the following questions.

1 x 3

- 1. What was the name of the little rabbit in the story?
- Benny was the name of the little rabbit in the story. Ans.

- 2. What did Benny and Sammy do with the apple?
- Ans. Benny and Sammy ate it together.
 - 3. What did Benny find under the big tree?

Ans. Benny found a red apple under the big tree.

B. Find out the opposite of the given words from the passage.

1 x 3

- 1. Old new
- 2. Ugly beautiful
- 3. Small-big

SECTION B- WRITING & GRAMMAR (4 + 6 marks)

III. Paragraph writing (Any one)

1 x 4

- 1. My favourite sport
- 2. My Hobby

Cricket is my favourite sport. I love playing it with my friends in the park. In cricket, there are two teams, and each team tries to score more runs than the other. I enjoy batting and hitting the ball far. Sometimes, I also bowl and try to get the batsman out. We play with a bat, a ball, and wickets. I wear special shoes and a cap to play. Playing cricket makes me feel happy and strong. It teaches me teamwork and how to be a good sportsperson. I hope to play cricket for my school team one day.

IV. Do as directed.

A. Arrange the following words in alphabetical order.

1 x 2

1. Australia, India, Canada, Japan, Brazil

Australia, Brazil, Canada, India, Japan

2. cost, city, care, camel, camp

Camel camp care city cost

B. Complete the sentence. Use a / an / the.

1 x 2

1. She wants to buy <u>a</u> new dress for her birthday

2. He has an interesting story to tell. C. Identify the noun and write whether it's a Common Noun, **Proper Noun or Collective Noun.** 1 x 2 1. The **team** won the championship. **Collective Noun** 2. Ravi plays football every Sunday. **Proper Noun SECTION C – LITERATURE (9 marks)** V. Choose the correct answer. 1 x 3 1. Luke asks Pele for an autograph / a selfie. 2. Luke's favourite sport is **football / cricket.** 3. Myla's mum and dad are at a football club/ in Brazil. VI. Answer these questions. 1 x 2 1. What is Pele's number? Ans. Pele's number is 10. 2. Why is Luke sitting on the bench in the beginning of the story? Luke is sitting on the bench in the beginning of the story because he got Ans. injured. VII. Answer these questions with reference to the text. 2 x 2 1. Is that a new player? Who said this? a. Mike said this. Ans. Who is being referred to as the 'new player'? b. Luke is being referred to as the 'new player'. Ans. 2. Can I have your autograph, please? Who said this and to whom? a. Ans. Luke said this to Pele. How does the listener respond? b.

Ans. He readily agrees and gives a T-shirt to him with his signature.